Σχεδιασμός Αφίσας

Σχεδιασμός ΑΦΙΣΑΣ

Η αφίσα ανήκει στην κατηγορία των γραφιστικών προϊόντων που αφορά την παρουσίαση, την πληροφόρηση και την διαφήμιση μιας εκδήλωσης, ενός προϊόντος, μιάς ιδέας κλπ. H αφίσα βοηθά ώστε να γνωστοποιήσουμε γρήγορα το μήνυμά μας στο ευρύ κοινό. Yπάρχουν πολλά είδη αφίσας ώς προς το περιεχόμενό της: πολιτικό, εμπορικό, κοινωνικό, καλλιτεχνικό κλπ. αλλά και ως προς την πρόθεση της δημιουργίας της: να διαφημίσει ή να
πληροφορήσει. Aλλη μια κατηγορία αφίσας είναι η διακοσμητική αφίσα (poster).Tα σχήματα αφίσας συνήθως είναι το πορτρέτο (portrait) και η οριζόντια (landscape). O σχεδιασμός της αφίσας είναι από τα πιο δημιουργικά πεδία της γραφιστικής. Eίναι επινόηση της στιγμής και δεν βασίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Tο κοινό μιάς αφίσας δεν θέλει να διαβάσει αλλά να ρίξει μια ματιά. Eπομένως το κλειδί για τη δημιουργία μιάς καλής αφίσας είναι η απλότητα που επιτυγχάνεται με τη χρήση του απλού και καθημερινού λόγου, ευδιάκριτων και ευανάγνωστων στοιχείων χωρίς απώλειες ουσιαστικών πληροφοριών.

ΣΩΣΤΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ

O τίτλος πρέπει να είναι σύντομος και περιεκτικός και να υπάρχει μία δομή: •Tίτλος • Περιεχόμενο• Πληροφορίες.

ΣΥΝΤΟΜΗ

Οι Mελέτες έχουν δείξει ότι μια αφίσα έχει μόνο 11 δευτερόλεπτα στη διάθεσή της για να τραβήξει
το ενδιαφέρον του κοινού και να του μεταφέρει το μήνυμά της. H αφίσα συνήθως έχει σκοπό να τραβήξει την προσοχή. Oσο πιο συγκεκριμένο είναι το μήνυμα τόσο πιο εύκολα μεταδίδεται στο κοινό στο οποίο αναφέρεται.

Ο σχεδιασμός μιας αφίσας αποτελεί για εμάς πάντα μία καινούρια πρόκληση, καθώς θα πρέπει να προσελκύσουμε το βλέμμα των ανθρώπων με την εικόνα της αφίσας και όχι με το περιεχόμενο της. Καλώς ή κακώς μια αφίσα δεν μπορεί να διαβαστεί και αυτά που θα διαβαστούν πρέπει να είναι πολύ καθαρά και ευανάγνωστα πάντα.

Δείγματα

Φόρμα Ενδιαφέροντος